ウエハラノイエ

2018.5 | Apartment |
都心に近い住宅街における集合住宅の計画。最小限の住戸に、少しでも広がりを持たせ、快適な住空間とするべく検討する過程で、自然に住戸同士が分かれていった。計画当初から2敷地に分けることになっていたが、分筆によって生まれる、新たな高度斜線制限の影響を最小限に抑えるため、敷地分割線の一部を、ほぼ南北方向である45度振った角度にすることを提案した。45度で平面上ショートカットすることで、法的に求められる避難経路長さも基準値以下に収めることができる。
 平面座標の中に新たな角度を採用することで、棟の形状および、外部空間に変化が生まれ、立面的な斜め線である屋根の勾配とも呼応するというのが、目指そうとしている建築の意図である。斜線制限等の規制をきっかけに生まれたものではあるが、そもそも斜線制限は、日射の確保を目的にした法であるから、その徹底的な運用によって、明るく快適な外部空間と住戸が生まれるのは偶然ではない。
 外部の明るさのために外装は白色の塗装とし、内部は打ち放しコンクリートを予定している。コンクリートが薄いパネルのような納まりとしているのは、窓周りの木枠などのディテールを無くしてコストセーブを図るためと、小さな住戸には、一定の質量はあっても強すぎない境界が、適切と考えたからである。

Uehara no ie is a design of an apartment building placed in a residential area close to the city centre. In the process of considering a pleasant living space and keeping the minimum extents of the dwelling units, the units were divided in a natural manner.
 From the beginning, the plan was supposed to be divided into two plots of land, and born from this subdivision and from the influence of a new height line restriction which needed to have a minimal impact on the project, I proposed to skew a part of the site's north-south boundary line by approximately 45 degrees. By creating a 45 degree shortcut on the plan, the length of the legally required evacuation route could also be kept below the reference value.
 From the adoption of a new angle in the plan coordinates, as well as the form of each group of buildings, a variation in the exterior space was born. It acts in harmony with the diagonal line on the elevation forming the slope of the roof, and thus the aim of the architecture was found.
 Although it came from taking taking advantage of regulations such as the height line restriction, the purpose of the law which originally introduced the height line restriction is to ensure solar radiation, and therefore it is not a coincidence that by its thorough application bright and pleasant outdoor spaces for the dwelling units were born.
 For the purpose of brightness, the exterior was painted white, and the interior was left as fair-faced concrete. The reason the concrete was finished similar to thin panels was that details like the wooden frames around the windows could be eliminated to save costs in the design, and that the boundary of small dwelling units could be less strong while keeping a defined mass, all of which seemed appropriate to me.

所在地|Site
東京都渋谷区|Tokyo

用途|Program
共同住宅|Apartment House

敷地面積|Total Area
E棟187.52 ㎡ / W棟187.19㎡

建築面積|Building Area
E棟106.38㎡ / W棟108.82㎡

延床面積|Total Floor Area
E棟299.90㎡ / W棟299.90㎡

竣工|Completed
2018.05

担当|Architect
伊藤 博之, 古川 涼, 上原 絢子|Hiroyuki Ito, Ryo Furukawa, Junko Uehara

構造|Structural Engineer
多田脩二構造設計事務所|Shu-tada Structural Consultant

施工|Constructor
中川企画建設

撮影|Photography
山内紀人|Norito Yamauchi